Aeracja to zabieg agrotechniczny wykonywany na trawniku polegający na nakłuwaniu trawnika bolcem aeratora (pełnym lub pustym) na głębokość 8-10 w celu rozluźnienia wierzchniej warstwy gleby. W wyniku zabiegu w trawniku powstają otwory, przez które wprost do korzeni może przedostać się woda, powietrze i substancje odżywcze zawarte w nawozach. Sprzyja to lepszemu i szybszemu wzrostowi warstwy korzeniowej trawnika, który nie tylko jest lepiej nawodniony i odżywiony, ale zyskuje również przestrzeń do krzewienia się. Nie ma jednego terminu idealnego dla aeracji, można ją wykonywać również kilkukrotnie, kiedy tylko czujemy, że ziemia pod trawnikiem jest zbyt zbita, że woda zalega na trawniku zbyt długo, lub też ogólna kondycja trawnika nie jest zadawalająca. Aby efekt aeracji był dłuższy, zabieg ten warto uzupełnić o piaskowanie, zwane też top-dressingiem. Polecamy wykonywać aeracje przynajmniej dwa razy w roku, między końcem marca a początkiem maja, oraz w okresie późnego lata lub wczesnej jesieni.